Brev från Jonas Sjöstedt

Arbetsförmedlingen – Brev från Jonas Sjöstedt (V)

Vänner,
Boden, Krokom, Fagersta, Strängnäs, Bromölla, Olofström, Ulricehamn och Emmaboda. Det är några av de 132 platser runt om i landet där Arbetsförmedlingen har lagt ner eller snart kommer att lägga ner sina kontor. Den som är arbetslös ska tvingas åka flera mil extra för att söka jobb. Det är en effekt av den budget Moderaterna och Kristdemokraterna röstade igenom förra året.

Vi ser redan hur det har får konsekvenser. Funktionsnedsatta har inte fått den hjälp de behöver. Inte heller långtidsarbetslösa. Istället växer kommunernas kostnad för ekonomiskt bistånd när folk som vill arbeta inte får hjälp att hitta jobb och desperat måst vända sig till socialtjänsten.

Vad gör då Stefan Löfven? Jo, han driver igenom januariavtalet, där Centerpartiet har fått igenom en kaosprivatisering av arbetsförmedlingen. Istället för att se till så att kontoren kan hålla öppet och de anställda kan hjälpa folk till jobb, ska alltsammans privatiseras. Det är inte bara ogenomtänkt, det är oansvarigt.

Under de senaste decennierna har vi sett en rad privatiseringsexperiment sjösättas. Det har inte gjort det varken billigare eller bättre för vanligt folk. Istället har vi fått apotek där hyllorna gapar tomma på viktiga mediciner, tåg som inte går i tid och försvunnen post från PostNord. Nu är det alltså dags för Arbetsförmedlingen att gå samma öde till mötes.

Men vår plan är att stoppa detta. Vi har gett regeringen en lista på punkter som de behöver åtgärda. Annars är vår plan att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Vi går mot bistrare tider rent ekonomiskt, företag kan behöva skära ner och fler bli arbetslösa. Då kan vi inte låta Centern och resten av januaripartierna göra slarvsylta av Arbetsförmedlingen. Nu är det vårt ansvar att stoppa dem.

Allt gott,
Jonas

Dela den här sidan:

Kopiera länk