Brev från Jonas Sjöstedt

Vi behöver din röst idag – Brev från Jonas (V)

Kamrater,
Nu är det inte långt kvar innan vallokalerna stänger. Och det är bara ytterligare några timmar till innan vi vet vilka som kommer att representera oss i Bryssel de kommande fem åren – blir det feministerna och klimataktivisterna, eller blir det rasisterna?

In i det sista är allt osäkert. Vänsterpartiet ser ut att få två mandat, men det är inte skrivet i sten. Det kräver att så många som möjligt går och röstar. Det kräver att du går, men också att du får med dig din familj och dina vänner. Det här valet är för viktigt för att lägga sig på soffan.

Vi har bara några få år på oss att ställa om samhället för att stoppa den globala uppvärmningen. För att lyckas behöver vi EU, men vi behöver också se till att omställningen är rättvis. Det är vi garanten för. Vi vet att det går att vara en del av bensinupproret och samtidigt gå med i den globala klimatstrejken. Vi vet att det inte går att lägga ner skolor och dra in busslinjer samtidigt som bensinpriset höjs drastiskt. Vi kräver att de som släpper ut mest ska betala mest och att de 100 storbolag som står för över 70 procent av jordens utsläpp tar sitt ansvar. Vi behandlar inte storföretag med silkesvantar, vi är inte beroende av deras pengar – vi ser till att de skärper sig.

Men det handlar också om vilket Europa vi vill leva i framtiden. Det sker en mobilisering i EU. KD:s förra parlamentariker, abortmotståndaren Lars Adaktusson, är inte ensam. Han är en av många gubbar med sunkiga värderingar som har makt i parlamentet. De vill bestämma över kvinnors kroppar, de hetsar mot hbtq-personer och de vill stänga alla gränser, trots att människor fortfarande drunknar på Medelhavet. Det kan vi inte acceptera. Tillsammans med våra vänner i den Europeiska vänstern kommer vi se till att EU väljer en annan väg. En väg mot jämlikhet och solidaritet.

Men då behöver vi din röst. Det är en strategisk röst för ett bättre EU.

Allt gott,

Jonas

Dela den här sidan:

Kopiera länk