Brev från Jonas Sjöstedt (V)

Hej,

I helgen hade Vänsterpartiet sin valkonferens inför EU-valet den 26 maj. Nu har vi en vass valplattform, vi har 38 fantastiska kandidater och vi är redo att ta fajten med Europas höger.

Jag tycker att konferensen blev det bästa avstampet inför valet man kan tänka sig. Nu har vi en valplattform med den absolut skarpaste klimatpolitiken. Det blir huvudfrågan för oss – precis som för väljarna.

Vi går också till val på en väldigt tydlig jämlikhetspolitik. Det är bara så vi kan mota tillbaka Europas högerextremister och nationalister. De storsatsar på det här valet. Då måste det vara vår uppgift att bjuda motstånd, tillsammans med andra progressiva partier på kontinenten.

Vi vill i grund och botten se ett europeiskt samarbete som är helt annorlunda, ett samarbete som inte sätter storföretagens och marknaden intressen före vanligt folk. Men vi går inte till val på att Sverige ska lämna EU. De närmaste åren kommer att handla om vilken riktning EU ska ta. Vänstern behöver finnas mitt i den politiska striden. För att rädda klimatet. För att hindra ytterligare steg mot en EU-stat. För att försvara löntagarnas rättigheter. Det är vårt fokus nu.

En nyckel för vårt fina valresultat i höstas var att vi byggde rörelse. Människor strömmade till vårt parti, både väljare och medlemmar. Det var den mest energiska, och roligaste, valrörelse jag har varit med om. Den här energin ska vi ta fram igen i EU-valet. Då har vi chans att göra ett riktigt bra val och visa att det är vänstern som växter, här i Sverige och i Europa.

Det behövs för att förändra EU. Utan ett Europa för alla är det svårare att förverkliga ett Sverige för alla – så är det. Men ett bra valresultat kommer också att ge oss mer inflytande i svensk debatt. Det kommer att stärka hela vänsterrörelsen. Det kommer att slipa oss som organisatörer och kampanjarbetare. Det är erfarenheter vi verkligen behöver de närmaste åren. 

Nu kavlar vi upp ärmarna och vinner det här valet! Alla behövs – från Malin Björk i toppen på listan till dig och mig. 

Vi ses där ute.

Jonas Sjöstedt

På gång

Söndag 14 april kl 18:00

Medlemsmöte Vänsterpartiet i Eslöv. Plats: Plats: Vänsterpartiets klubblokal på Vikingavägen 4 i Eslöv.

Söndag 21 april kl 17:00

Medlemsmöte med kriminologen Leandro Schclarek Mulinari som skrivit den uppmärksammade studien ”Slumpvis utvald” om rasprofilering och etnisk profilering. Plats: Vänsterpartiets klubblokal på Vikingavägen 4 i Eslöv.

Måndag 29 april kl 18:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Mötet sänds live på eslov.se.

Onsdag 1 maj

Malmö Möllevångstorget kl 11:00: ”Riktig vänster – för klimatet, välfärden, strejkrätten”. Talare: Malin Björk, EU-parlamentariker och toppnamn på Vänsterpartiets lista i EU-valet 26 maj, och Meja Cohen Tillberg, ordförande i Ung Vänster Skåne. Musik: palestinska gruppen Al-Ashiqeen.

Lund Stortorget kl 14:00.

Onsdag 8 maj

Förtidsröstningen i valet till EU-parlamentet inleds.

Onsdag 8 maj kl 12-13

Lunchmöte med Vänsterpartiets vice partiledare Nooshi Dadgostar. Plats: Kulturen i Lund.

Tisdag 14 maj kl 18:30

EU:s hot mot kollektivavtalen. Möte med Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson, och Tommy Jonsson, ombudsman med ansvar för internationella frågor på Transportarbetareförbundet. Plats: Mosaiken, Porslingsgatan 3 i Malmö.

Söndag 26 maj

Val till EU-parlamentet.

Måndag 27 maj kl 18:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Mötet sänds live på eslov.se.

Måndag 17 juni kl 18:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Mötet sänds live på eslov.se.

Måndag 30 september kl 18:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Mötet sänds live på eslov.se.

Måndag 28 oktober kl 18:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Mötet sänds live på eslov.se.

Måndag 25 november kl 16:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Budgetmöte. Mötet sänds live på eslov.se.

Måndag 16 december kl 18:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Mötet sänds live på eslov.se.

Söndag 11 september 2022

Val till riksdagen, Region Skåne och kommunen.

Följ oss på Facebook