artikel

Ett Europa för alla – inte bara för de rikaste

Partiordförande Jonas Sjöstedt och Umihana Rasovic från partiföreningen i Eslöv och ledamot i Skåne-distriktets styrelse.
Ett tungt lag inför EU-parlamentsvalet 26 maj med bl a toppkandidaten Malin Björk och Ana Süssner Rubin, tvåa på Vänsterpartiets lista, längst fram, Samuel Skånberg (28:a), Deniz Butros (sexa) och Nina Broman Costa (trea).

Under helgen 16-17 februari hade Vänsterpartiet EU-valkonferens i Norrköping, för att besluta om partiets valplattform och utse kandidater inför EU-parlamentsvalen den 26 maj. 

Totalt samlades 75 ombud från hela landet. Skånedistriktet skickade nio ombud varav ett ombud var från Eslöv, Umihana Rasovic. 

Konferensen startade med tal av Jonas Sjöstedt, som talade om att den europeiska vänstern är starkare än på länge och att vi tillsammans är redo att utmana eliten i Bryssel och deras högerpolitik. 

Efter Jonas briljanta tal, som inspirerade ombuden att vilja vässa valplattformen ytterligare, startade debatterna om hur utformningen av valplattformen ska se ut. 

Debatterna handlade framförallt om miljöfrågor, arbetsrätt, antirasism, jämlikhet, kvinnors rättigheter och hur Vänsterpartiet ska ha ett stycke om EU-utträde i valplattformen. Under lördagen togs inga beslut i valplattformen, utan ombuden fick utrymme och tid att debattera. Det var väldigt bra debatter och högt i tak. 

Under kvällen serverades vegetarisk middag och Vänsterpartiet i Norrköping hade förberett ett gediget program med vänsterpolitik och underhållning. Ombuden, partistyrelsen, riksdagsledamöter och andra medlemmar i Vänsterpartiet fick bland annat ta del av Norrköpings arbetarhistoria och lyssna på två tjejer som skolstrejkar för miljön om varför de gör det och vad de tycker att vi som politiker bör göra. 

Under söndagen var det dags att gå till beslut om valplattformen och kandidatlistan. 

Först beslutade ombuden hur Vänsterpartiets EU-valplattform ska se ut. 

Den plattform som ombuden klubbade igenom har rubriken ”Ett Europa för alla – inte bara för de rikaste” och fokuserar på miljö, arbetsrätt, antirasism, jämlikhet osv. En stor del av valplattformen handlar om klimatet, eftersom det är akut att vi gör något åt klimatet och att vi står mot lobbyisterna och bolagen som släpper ut mest. 

Därefter tog ombuden beslut om vilka som ska driva valplattformen och Vänsterpartiets politik i Bryssel. 

Listan toppades av fem starka kvinnor:

På plats 1 valdes Malin Björk som idag arbetar hårt i EU parlamentet i Bryssel och har lyckats få igenom en del av vänsterpolitik. 

På plats 2 valdes Ana Süssner Rubin, distriktsordförande från Skåne som är en stark facklig representant och har lång erfarenhet av att driva vänsterpolitik. 

På plats 3 valdes Deniz Butros som är en miljökämpe och har erfarenhet av arbete i EU- parlamentet och med klimatfrågor. 

På plats 4 valdes en till stark kvinna med erfarenhet av det fackliga arbetet Nina Borman Costa.

Och på plats 5 valde konferensen Hanna Gedin, idag är biträdande partisekreterare och en grym retoriker med erfarenhet från EU-parlamentet. 

Listan toppas med två skåningar. Så det kan helt enkelt inte gå fel… 

Vänsterpartiet går till EU-val för ett starkare demokratiskt Europa, för en stark klimatpolitik, antirasism och kvinnors och arbetares rättigheter. 

Nu kör vi valkampanj! 

Umihana Rasovic

Vänsterpartiet Eslöv och ledamot i Vänsterpartiets distriktsstyrelse

Dela den här sidan:

Kopiera länk