Brev från Jonas Sjöstedt (V)

Hej,
Runtom i landet har det varit stora protester mot katastrofbudgeten. Så kallas den, budgeten från Moderaterna och Kristdemokraterna som de anpassade för att få stöd av Sverigedemokraterna. Från nyår är det den som styr Sverige.

Budgeten innebär en rekordnedskärning på klimat och miljö. Efter sommarens enorma skogsbränder och höstens nya larmrapporter borde sådan obryddhet inför klimathotet vara omöjlig. Men högern verkar inte förstå vad som pågår. De halverar stödet för solceller, gör fossila bränslen billigare och avskaffar flygskatten.

Samtidigt lägger de ned Jämställdhetsmyndigheten. M, Kd och Sd pratar gärna om att bekämpa hedersvåld, människohandel och sexualbrott, men den myndighet som arbetar med precis just detta ska de alltså lägga ned. Viktiga saker som skulle följa upp Metoo-uppropen går om intet.

Även avdragsrätten för fackföreningsavgiften ska de ta bort. Den var en av alla bra saker som Vänsterpartiet fick igenom under förra mandatperioden och gjorde att fler hade råd att vara med i facket. Men starka löntagare är inget högern tycker om. Även stödet till att bygga hyresrätter med rimlig hyra hör till det som högern tar bort.

Vad lägger de då pengarna på? Som vanligt är det sänkta skatter för de som redan tjänar allra mest. Och som bonus för SD ska 100 miljoner gå till att bygga extra förvar, så att man lättare kan köra ut människor som flytt till Sverige.

Ja, budgeten är en katastrof, men protesterna skapar hopp i vintermörkret. Människor har samlats på gator och torg för att försvara jämlikhet, jämställdhet och klimat. Och fler protester väntar. När jag talade på en av manifestationerna mötte jag gamla och unga, feminister och miljökämpar, fackliga aktivister och barnvagnsföräldrar som inte tyst accepterar vad som görs med deras barns framtid.

När vi nu går in i 2019 tänker jag bära med mig kraften från de mötena. Vi är så många som tycker att Sverige förtjänar bättre än ett unket samarbete mellan högern och rasisterna. Tillsammans har vi en otrolig styrka och den ska vi använda under året som kommer. Med det vill jag önska er en god jul och ett gott nytt år!

Jonas Sjöstedt

Se Jonas Sjöstedts jultal på Facebook genom att klicka här.

På gång

Lördag 23 mars

Vänsterpartiet Skånes årsskonferens. Plats: Järnåkraskolan i Lund.

Representanter från V i Eslöv: Laila Fast Petrovic och José Fleitas. Ersättare: Anders Nilsson och Katja Laine.

Måndag 25 mars kl 18:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Mötet sänds live på eslov.se.

Söndag 14 april kl 18:00

Medlemsmöte Vänsterpartiet i Eslöv. Plats: Plats: Vänsterpartiets klubblokal på Vikingavägen 4 i Eslöv.

Söndag 21 april kl 17:00

Medlemsmöte med krimonologen Leandro Schclarek Mulinari som skrivit den uppmärksammade studien ”Slumpvis utvald” om ras och etnisk profilering. Plats: Vänsterpartiets klubblokal på Vikingavägen 4 i Eslöv.

Måndag 29 april kl 18:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Mötet sänds live på eslov.se.

Onsdag 1 maj

Tider och platser för 1 maj i Skåne kommer!

Onsdag 8 maj

Förtidsröstningen i valet till EU-parlamentet inleds.

Onsdag 8 maj kl 12-13

Lunchmöte med Vänsterpartiets vice partiledare Nooshi Dadgostar. Plats: Kulturen i Lund.

Tisdag 14 maj kl 18:30

EU:s hot mot kollektivavtalen. Möte med Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson, och Tommy Jonsson, ombudsman med ansvar för internationella frågor på Transportarbetareförbundet. Plats: Mosaiken, Porslingsgatan 3 i Malmö.

Söndag 26 maj

Val till EU-parlamentet.

Måndag 27 maj kl 18:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Mötet sänds live på eslov.se.

Måndag 17 juni kl 18:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Mötet sänds live på eslov.se.

Måndag 30 september kl 18:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Mötet sänds live på eslov.se.

Måndag 28 oktober kl 18:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Mötet sänds live på eslov.se.

Måndag 25 november kl 16:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Budgetmöte. Mötet sänds live på eslov.se.

Måndag 16 december kl 18:00

Kommunfullmäktige sammanträder i Medborgarhusets A-sal. Mötet sänds live på eslov.se.

Söndag 11 september 2022

Val till riksdagen, Region Skåne och kommunen.

Följ oss på Facebook